MĂNĂSTIREA BUNAVESTIRE

Comunitatea surorilor din Mănăstirea Buna Vestire din Gherla este continuitatea primei comunități fondată în anul 1948. În 22 aprilie 1993 s-a cumpărat o casă pe str. Horea nr. 3 și surorile intrate cu Maica Ana, care până atunci locuiau singure în apartamente, și-au văzut visul împlinit de a trăi în comunitate, de a avea o capelă. Primele surori au fost: Sr. Bazilia Ţurcaş, Sr. Cecilia Ţurcaş, Sr. Mihaela Suciu și Sr. Rozalia Tintelecan.

În anul 2000 s-a cumpărat o casă mai mare chiar lângă casa surorilor, care după lucrări de restructurare, inclusiv legarea de casa existentă printr-un coridor și adăugarea unei capele, a fost transformată în mănăstire. În 24 martie 2005, de sărbătoarea „Bunei Vestiri”, s-a făcut sfințirea capelei și binecuvântarea mănăstirii de către PS Florentin Crihălmeanu.

De menționat că această casă se află în imediata apropiere a Azilului de bătrâni unde a fost Maica Ana Fekete cu primele candidate, iar surorile de astăzi merg odată pe săptămână la Azil, însoțind preotul la celebrarea Sfintei Liturghii și pentru a sta de vorbă cu bătrânii. Actualmente azilul este în proprietatea Statului.
Fiind o comunitate cu surori în vârstă, cel mai important apostolat a fost și este rugăciunea. Multe persoane le căutau pe surori cerându-le susținere prin rugăciune și îndrumare spirituală. Prin exemplul lor, surorile i-au făcut pe credincioși conștienți de valoarea rugăciunii, de puterea credinței, de speranța și bucuria care vin din trăirea apropiată de Isus.

      După ce au ajuns în comunitate surori mai tinere, acestea s-au ocupat de catehizarea copiilor în parohia din Gherla și în alte parohii din împrejurimi. Surorile se ocupă de îngrijirea persoanelor în vârstă și bolnave la domiciliu. Participă la Liturghia care se celebrează la Azilul de bătrâni o dată pe săptămână. Un alt apostolat a fost și este încă educația și asistența socială a romilor, ajutându-i pe copii și pe tineri să învețe să scrie și să citească, susținându-i de multe ori cu cele necesare traiului.