MĂNĂSTIREA SFÂNTA MARIA
În anul 1993, familia Pașca Silvia și Ioan au lăsat în donație Surorilor Baziliene casa și terenul situat în Dealul Crucii, cu dorința de a construi o mănăstire de pelerinaj. Era o casă familială, cu terenuri în jur, grădină de legume, livezi de pomi fructiferi și pădure. Aici s-a format o comunitate de surori, care au primit câteva camere în casa donatorilor, din care una au transformat-o în capelă.
Comunitatea s-a deschis în 20 septembrie 1993, fiind formată din Sr. Veronica și Sr. Clara sub îndrumarea Sr. Valentina Hădărău. Din martie 1994 comunitatea de pe deal a fost formată din Sr. Ana, Sr. Brigita și Sr. Veronica. O altă comunitate era lângă sediul Episcopiei, iar surorile colaborau între ele, având în comun programul de rugăciune și muncă.
La început surorile s-au ocupat de gospodărie și muncile agricole. An după an, totul a primit aici o nouă înfățișare.
În 15 octombrie 1995, a fost deschisă și sfințită prima capelă publică, de către PS Episcop Ioan Șișeștean, cu hramul ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Tot în această zi s-a făcut binecuvântarea Grotei cu statuia Fecioarei de Lourdes, s-a amenajat Calea Crucii pe deal.
În 21 septembrie 1997 s-a pus piatra de temelie pentru construcția unei biserici de pelerinaj și a unui centru de spiritualitate. La celebrare a participat PS Ioan Șișeștean Episcop de Maramureș, alături de un sobor de preoți și mulți credincioși. Lucrările de construcție au durat doi ani, biserica fiind ridicată chiar sub pădure. De asemenea, s-a construit un drum asfaltat de la poarta de intrare până sus la biserică. Aceste lucrări s-au făcut prin grija superioarei provinciale Maica Ioana Bota.
În 1 august 1999, cu mare solemnitate, a avut loc sfințirea bisericii și a iconostasului de către PS Ioan Şişeştean, alături de un sobor de preoți, în prezenţa unui număr mare de călugări, călugărițe şi mulți credincioși. Biserica are hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”.
Începând din anul 2000 se organizează anual pelerinajul de 14-15 august în cinstea Adormirii Maicii Domnului, la care participă mulți credincioși. Odată cu sfințirea bisericii s-a făcut și binecuvântarea casei, care a fost renovată și restructurată în întregime, pentru a oferi surorilor posibilitatea să-și trăiască viața comunitară călugărească.
În perioada septembrie 1999 – august 2000 s-a construit Centrul de Spiritualitate alături de casa veche, prin grija superioarei provinciale Maica Veridiana Bolfă. În 15 august 2000 s-a făcut binecuvântarea casei.
În 2004 s-au construit 12 căsuțe din lemn, spații pentru cazarea celor care doresc să se retragă în această oază de liniște pentru exerciții spirituale, reculegeri și alte evenimente.
Dată fiind poziționarea bisericii pe deal, retrasă de zgomotul orașului, dar în același timp aproape ca distanță, au început să vină multe persoane la biserică și la mănăstire. Unii pentru rugăciune, alții pentru a gusta liniștea și frumusețea creației Domnului. Mulți tineri au ales să se cunune în biserica mănăstirii sau la altarul de vară, iar alții își botează aici copiii. Fie iarna, dar mai ales de primăvara până toamna, mulți credincioși urcă dealul pentru a participa la Sf. Liturghie de duminica sau la rugăciunile zilnice ale surorilor, precum și la Calea Sfintei Cruci.