327 Se naște în Cezarea Capadociei (Turcia de astăzi).
Prima din zece frați, dintre care trei episcopi sfinți: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigore de Nyssa şi Sf. Petru de Sebaste.
În familie beneficiază de o bună pregătire intelectuală și spirituală, bazată pe Sfânta Scriptură.
345 După moartea logodnicului, își consacră viața lui Dumnezeu, în feciorie perpetuă.
355 Organizează mănăstirea feminină de la Annesi, bazată pe stilul de viaţă comunitar; regula de viaţă fiind rugăciunea și munca.
Se dedică vieţii ascetice, adunând în jurul ei pe mama sa Emelia, pe servitoarele ei și alte femei pioase. Trăiește împreună cu femeile sărace, ca una dintre ele.
Viața ei de rugăciune și slujire are un impact mare asupra pregătirii spirituale a fraților mai mici: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigore de Nyssa și Sf. Petru de Sebaste.
380 Moare în faimă de sfinţenie.
„După cum sufletele dezlegate de trupuri prin moarte sunt în același timp separate de grijile acestei existențe, tot așa și viața fecioarelor, fiind străină de toate deșertăciunile lumești, se armoniza prin imitație cu fericitul trai al îngerilor. Toate preocupările vieții acesteia erau fără importanță în afară de cugetarea la cele dumnezeiești, rugăciunea neîntreruptă și cântarea neîncetată a psalmilor împărțită în mod egal pe toată durata zilei și a nopții, încât le era și lucru și odihnă”. (Grigore de Nyssa, Viața Sf. Macrina)
329 Se naște într-o familie bogată material și spiritual, din părinții Vasile și Emelia, fiind zece frați, după Macrina.
346-355 Studiază retorica în Constantinopol și Atena, remarcându-se prin profunde cunoștințe.
356 Întors în Cezareea, fondează o școală de retorică și drept.
357 Sub influența surorii sale, Macrina, el părăsește cariera de profesor și se apropie de biserică.
Primește Botezul.
358 Vizitează comunitățile monahale din Palestina, Egipt și Siria.La întoarcere, se retrage la Annesi unde fondează o mănăstire cu viaţă comunitară, nu departe de mănăstirea întemeiată de sora sa Macrina. Îmbină munca manuală cu rugăciunea și meditația.
Scrie Regulile vieţii monahale (Mari şi Mici) fiind considerat părintele monahismului cenobitic oriental.
364 Este hirotonit preot.
370 Este consacrat episcop al Cezareii; numit Mitropolit al Capadociei și Exarh al Pontului. A susținut lupta lui Atanasie cel Mare împotriva arienilor.
Fondează Baziliada – Orașul (așezământul) serviciilor sociale pentru săraci, bolnavi, călători și nevoiași. Este considerat fondatorul spitalelor.
Este una din figurile cele mai strălucite ale sec. IV, mare păstor și scriitor al Bisericii.
379 Moare la vârsta de 50 de ani.
Din familia Sf. Vasile sunt cinci monahi, trei episcopi şi şase sfinţi: Sf. Macrina cea Bătrână(bunica), Sf. Emelia(mama) și patru frați: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Macrina cea Tânără, Sf. Grigorie de Nyssa și Sf. Petru de Sebaste.