„Nu ai fost creat pentru nimic altceva decât pentru a fi instrumentul care dă slavă lui Dumnezeu.”
(Sf. Vasile cel Mare)

IDENTITATE

     Dumnezeu ne cheamă să ne trăim pe deplin viața într-o relaţie de legământ cu El. Ca răspuns Celui care este inițiatorul tuturor lucrurilor bune, acceptăm prin credinţă darul de a trăi viaţa centrată pe Dumnezeu și orientată de Evanghelie. (Constituții 1)

Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare (Surorile Baziliene) este un ordin călugăresc feminin internațional, de drept pontifical, aparținând Bisericii Catolice de Rit Bizantin. Surorile continuă misiunea de slujire a Domnului Isus Cristos pentru poporul său, în ţări şi culturi diferite. Ordinul este format din provincii, vice-provincii, delegaturi și misiuni, fiind prezent în mai multe țări: România, Argentina, Australia, Brazilia, Croația, Grecia, Italia, Slovacia, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Ungaria.

În România, Surorile Baziliene sunt prezente pe teritoriul a trei Eparhii: Eparhia de Cluj-Gherla: la Cluj-Napoca și Gherla; Eparhia de Maramureș – la Baia Mare; Eparhia de Lugoj – la Lugoj.

Surorile Baziliene caută să-L preamărească pe Dumnezeu prin trăirea modului de viaţă evanghelic. Sunt formate în tradiția și spiritualitatea Sf. Vasile cel Mare și a Sf. Macrina. Păstrând această moştenire, modul lor de viaţă este atât contemplativ cât şi apostolic, în expresia sa – o viaţă de unire cu Dumnezeu, în iubirea sa transformatoare -, care se revarsă în iubirea faţă de aproapele. Răspund prin sensibilitate şi slujire la nevoile Bisericii şi a oamenilor din jurul nostru.

Prin depunerea voturilor de Castitate, Sărăcie şi Ascultare îl urmăm mai îndeaproape pe Isus Cristos, răspunzând invitației de a fi cu El și fiind disponibile pentru a fi trimise în misiune în numele Lui.

Isus ne cheamă să fim:

Răspundem prin sensibilitate și slujire la nevoile Bisericii și a oamenilor din jurul nostru.