Publicat la: 17 august 2020Secțiuni: Știri0 comentarii

Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, au sărbătorit vineri și sâmbătă, 14-15 august 2020, hramul Mănăstirii, cinstind pe Preacurata Fecioară Maria, Maica Domnului, în sărbătoarea Adormirii și înălțării ei la cer. Înainteserbarea a început vineri, 14 august 2020, de la ora 18.00 cu Slujba Vecerniei, continuând cu Paraclisul Maicii Domnului, Rozariul, Rugăciunea pentru bolnavi (Maslul) și Prohodul Maicii Domnului.

În ziua sărbătorii, sâmbătă, 15 august 2020, când cerul s-a deschis pentru a primi pe cea care l-a născut pe Cel pe care universul nu-l poate cuprinde, pe Mama lui Dumnezeu în trecerea sa glorioasă din această viață, PS Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei de Maramureș, a fost întâmpinat la poarta mănăstirii de către preoții veniți la celebrare, de M. Marcela Runcan, Superioara Generală a Ordinului Surorilor Sf. Vasile cel Mare, M. Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, Sr. Veronica Chindriș, Superioara Mănăstirii „Sf. Maria” din Baia Mare, de un grup mare de Surori Baziliene venite din comunitățile provinciei. La aceste zile de rugăciune și sărbătoare a participat un număr mare de credincioși care s-au unit în rugăciune de preamărire adusă lui Dumnezeu, pentru a cere prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria încetarea pandemiei și vindecarea celor bolnavi.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de PS Vasile împreună cu un sobor de preoți, iar răspunsurile au fost date de Corul de la Biserica Bunavestire din Baia Mare. În cuvântul de învățătură PS Vasile a mulțumit, mai întâi, Surorilor care primesc pelerinii cu generozitate în fiecare an, pentru a cinsti pe Fecioara Maria, acesta fiind un semn al credinței pelerinilor. Credința este un răspuns dat harului lui Dumnezeu, de unde provine apoi dragostea, caritatea și este întotdeauna rodul lui Dumnezeu, care atinge fiecare om.

Preasfinția Sa a explicat icoana hramului, pictată pe iconostasul din Biserica Mănăstirii, care redă esența sărbătorii. În continuare, a propus celor prezenți un itinerar de credință prin care să interpretăm viața noastră cu ochii credinței, cu ajutorul harului divin, prezent în noi, privind la Preacurata Fecioară Maria, și recunoscând-o așa cum a răspuns chemării lui Dumnezeu.

La final, M. Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, a mulțumit Preasfințitului Vasile Bizău pentru prezența la sărbătoarea Mănăstirii, pentru toată susținerea și buna colaborare. A mulțumit M. Marcela Runcan, Superioară Generală a Ordinului, venită de la Roma, care a ales să fie împreună cu Surorile la celebrarea hramului Mănăstirii din Baia Mare. De asemenea a mulțumit, preoților prezenți, Surorilor Lauretane, Fraților bazilieni, voluntarilor care susțin Surorile și credincioșilor prezenți în număr mare.

Maică Preacurată, mutată cu trupul și sufletul la cer, mijlocește pentru noi la Fiul tău, ocrotește omenirea și ferește-ne de orice rău.