Serbarea „Adio Grădiniță” – prezentată de copiii grupei „Curcubeului” de la Grădinița Confesională „Sfânta Ana” a Surorilor Ordinului Sf. Vasile cel Mare, coordonați de Sora Maximiliana Șanta, OSBM s-a desfășurat joi, 24 iunie 2021, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Piața Cipariu, Cluj-Napoca în prezența Preasfinției Sale Claudiu POP, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Atmosfera de bucurie, puritate, gingășie și totodată nostalgie după anii de grădiniță, a fost un bun prilej de aducere aminte și reîntâlnire spirituală cu un Episcop pe care l-au cunoscut bine și îndrăgit: Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, la aproape șase luni de la mutarea sa la Cer. Totul a pornit de la prezentarea cărții cu gânduri și desene ale copiilor: „Preasfințitul Florentin văzut prin ochii copiilor”. A luminat în sufletele celor prezenți amintirea Preasfinției Sale Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla din 2002, până în 12 ianuarie 2021, ca învățător blând și bun prieten al copiilor, prin filele cărții apărută la Editura „Viața Creștină”. A participat și a binecuvântat frumosul program artistic și pe protagoniștii acestuia, Preasfințitul Claudiu, alături de care au luat parte la eveniment: Mons. Marius Cerghizan, Vicar general, Maica Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, Pr. Ioan Pop, capelan al Surorilor Baziliene din Cluj-Napoca. La seara de serbare și comemorare au participat frații Preasfințitului Florentin: Sora Letiția Crihălmeanu, din Congregația Surorilor Maicii Domnului, împreună cu Mușat Crihălmeanu.

Copiii au prezentat mai întâi serbarea cu poezii, muzică și dansuri, care le-a adus mai apoi felicitări din partea Ierarhului, PS Claudiu, care a numit serbarea lor: „un adevărat spectacol”. Sora Maximiliana a deschis partea de program dedicată prezentării volumului și a mulțumit Maicii Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, pentru că a aprobat și susținut publicarea acestui volum.

Din partea părinților au cuvântat, aducând și impresionante mărturii despre PS Florentin, Prof. dr. Adrian Opre, Decan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, precum și Pr. dr. Claudiu Tuțu, care a evidențiat și faptul că prin vânzarea acestui volum va fi ajutat, pentru tratament, un copilaș cu probleme grave de sănătate.

La încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a rostit un cuvânt de credință, conștientizând asupra prezenței Preasfințitului Florentin în mijlocul nostru, a prezenței lumii spirituale în care luminează Fața lui Dumnezeu și care se deschide ochilor credinței, acea lume spre care suntem cu toții chemați. Este locul spre care a plecat Preasfințitul Florentin, după ce întreaga viață s-a pregătit pentru acest drum, de întoarcere acasă. El se află acum în Casa Tatălui, dar, deși a plecat, deopotrivă a rămas în mod spiritual împreună cu cei care l-au cunoscut și iubit. De aceea, a cerut celor prezenți și în mod particular fraților Preasfințitului Florentin, să privească mutarea la Cer a Preasfinției Sale ca pe o „împlinire a voii lui Dumnezeu”, iar acest fapt să le fie „un motiv de bucurie, nu de tristețe”.

Preasfinția Sa a remarcat, totodată, simplitatea și sinceritatea copiilor, îndemnând: „de aceea, Bunul Dumnezeu ne cheamă să fim ca acești copii, să mergem în prezența lui Dumnezeu într-un mod intim, imediat, fără să tot raționalizăm, așa cum facem după ce creștem”. Seara s-a încheiat cu premierea copiilor au primit diplome, cadouri, iar PS Claudiu le-a pus pe creștet câte o coroniță încredințându-i pe fiecare grijii Tatălui ceresc și grijii Mamei cerești, Preasfinta Fecioară Maria.