Publicat la: 30 iunie 2021Secțiuni: Știri0 comentarii

În 27 iunie, prima duminică după Rusalii – a tuturor Sfinților – șapte copii au primit prima Sfântă Împărtășanie, în mod conștient, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești celebrată în Catedrală de Preasfințitul Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj.

Pregătirea spirituală a copiilor s-a făcut pe parcursul anului școlar de către Sora Valentina Hădărău. Cu o zi înainte, sâmbătă, cei șapte copii au fost verificați asupra cunoștințelor catehetice de către PS. Ioan Călin Bot, și tot în aceeași zi s-au spovedit, fiind pregătiți astfel pentru a-l primi pe Isus în Sfânta Euharistie.

Alături de Preasfințitul Ioan Călin, la Sfânta Liturghie au concelebrat: Pr. Prot. Ioan Pop, parohul catedralei, Pr. Robert Trubiansky, paroh în localitatea Păru și Pr. Narcis Ardelean, paroh în localitatea Șanovița.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a împărtășit credincioșilor și copiilor câteva gânduri legate de pregătirea fiecăruia dintre noi pentru a primi cu vrednicie Trupul și Sângele Domnului Nostru Isus Cristos. Adresându-se în mod special copiilor care-l vor primi pe Isus în inimile lor, Preasfințitul Ioan le-a explicat prin câteva simboluri și comparații, ceea ce vor primi în Sfânta Împărtășanie. „Vă cuminecăm cu Lumină, Frumusețe și Iubire” a spus Preasfinția Sa. A oferit o comparație: așa cum filamentul din interiorul unui bec este suportul pentru lumină, așa și pâinea este suportul pentru ca Isus – Lumina Lumii – să vină în sufletele și trupurile noastre. Este modul prin care a ales – ca după Înălțarea Sa la Cer – să rămână cu noi până la sfârșitul veacurilor și atfel omul mâncând din această Pâine să trăiască veșnic (cf. Ioan 6, 53-58).

Înainte de Crez, copiii, împreună cu toți credincioșii, au reînnoit făgăduințele de fidelitate față de Cristos și Biserica Sa. Înainte de primirea Sfintei Împărtășanii, copilașii au cântat câteva cântece specifice pentru această sărbătoare. La sfârșitul Sfintei Liturghii, au recitat poezii pregătite special pentru această deosebită sărbătoare.

În semn de amintire, Preasfințitul Ioan le-a înmânat copiilor câte o diplomă, „amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie” și cadouri.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și pentru părinții lor! Dumnezeu să îi binecuvânteze ca să rămână aproape de El întreaga lor viață!

Sora Valentina Hădărău, OSBM