Sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfânta Macrina” a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, a început sâmbătă 17 iulie 2021 cu o seară de rugăciune, prin celebrarea Vecerniei sărbătorii. Slujba Vecerniei a fost condusă de Pr. Marius Cerghizan, Vicarul General al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, având alături pe Pr. Ioan Pop, capelanul Mănăstirii „Sf. Macrina”, Pr. Ermil Jurja, Superiorul provincial al Fraților Bazilieni, Pr. Laurian Daboc, OSBM, Pr. Augustin OSBM, Pr. Cristian David, capelanul Mănăstirii Surorilor Maicii Domnului, Pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla.

După Vecernie, Pr. Marius Cerghizan a ținut o conferință despre comuniune și armonie, punând accent asupra comuniunii în comunitate. A analizat un desen făcut de copii reprezentând o orchestră, care pentru a putea crea o simfonie fiecare are rolul său, propria sa partitură, fiind în armonie cu ceilalți instrumentiști, sub conducerea unui dirijor, care-l reprezintă pe marele Maestru al simfoniei Universului, Isus Cristos.

Următorul moment a fost susținut de copiii familiei Opreanu, Camelia, Benedict și Francisc, care au cântat, vocal și instrumental, o creație proprie și lucrări ale Pr. Gheorghe Marina OSBM și Pr. Gavril Sălăgeanu, OSBM.

Împreună cu Surorile Baziliene, venite din toate comunitățile Provinciei, au fost prezente Surori din Congregația Maicii Domnului, frați bazilieni, Pr. Atanasie Muntoni, starețul Mănăstirii din Giroc însoțit de Fr. Ieremia, persoane consacrate din alte ordine călugărești și credincioși.

Sărbătoarea hramului a continuat duminică, 18 iulie 2021, cu Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de către Preasfințitul Claudiu POP, Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla, alături de care au concelebrat un număr mare de preoți.

S-au unit în rugăciune cu Surorile Baziliene, Surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, Surori din Congregatio Jesu, călugări Bazilieni, Iezuiți, Franciscani, frații Sfintei Cruci de la Mănăstirea din Giroc, Terțiari Bazilieni, prieteni și colaboratori ai surorilor și mulți credincioși.

În cuvântul de învățătură, PS Claudiu a subliniat importanța prezenței persoanelor consacrate și a instituțiilor de viață consacrată din Biserică. Apoi a precizat că Sfânta Macrina, nu este doar o sfântă mare, ci este o sfântă care are în familie și alți sfinți. Aceasta ne amintește că suntem o mare familie, și toți suntem chemați la sfințenie, iar ceea ce suntem este rodul îndurării lui Dumnezeu prin rugăciunile fraților și surorilor noastre. Sărbătoarea hramului ne amintește că toți suntem familia lui Dumnezeu.

După încheierea celebrării liturgice, M. Veridiana Bolfă a vorbit despre sărbătoarea aniversării a 70 de ani de la centralizarea Surorilor Baziliene din întreaga lume în Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare, un ordin de drept pontifical, cu o conducere generală la Roma și urmând toate aceleași Constituții. Maica Veridiana a evidențiat câteva aspecte cu privire la afilierea Surorilor Baziliene din România la Ordinul Bazilian al Surorilor Sfântului Vasile, plecând de la momentul fondării Comunității de către M. Ana Maria Fekete în colaborare cu Pr. Leon Manu, OSBM și susținerea înființării Comunității de către Preasfințitul Iuliu Hossu.

Afilierea Provinciei din România a avut loc în perioada de clandestinitate 1948-1989, perioadă în care Surorile Baziliene au început să existe, să se formeze, să se organizeze pe comunități clandestine și să se dezvolte. Chiar dacă este printre ultimele afiliate la Ordin, a avut reprezentante în Conducerea Generală de la Roma: M. Valentina Hădărău a fost Consilieră Generală, 1995-2001, M. Ioana Bota a fost Consilieră și Econoamă Generală, 2007-2012, iar evenimentul cel mai important a avut loc la Capitulul General din 2019, când Maica Marcela Runcan din România a fost aleasă Superioară Generală.

M. Veridiana a mulțumit, în numele tuturor surorilor, Preasfințitului Claudiu pentru participarea la hramul Mănăstirii și tuturor celor care s-au alăturat în rugăciune și au fost alături de surori la această sărbătoare. Mulțumim Bunului Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Macrina, pentru această zi de har și binecuvântare, de comuniune și bucurie.