Sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfânta Maria” a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din Baia Mare, a început sâmbătă 14 august 2021 cu o seară de rugăciune, prin celebrarea Vecerniei sărbătorii, continuând cu Paraclisul Maicii Domnului, Rozariul, Rugăciunea pentru bolnavi (Maslul) și Prohodul Maicii Domnului. La această seară de rugăciune a participat PS Vasile, mai mulți preoți și un număr mare de pelerini.

Sărbătoarea a continuat duminică, 15 august 2021, când am adus cinstire Maicii lui Dumnezeu în trecerea sa glorioasă din această viață. PS Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei de Maramureș, a fost întâmpinat la poarta mănăstirii de către preoții veniți la celebrare, de M. Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, Sr. Veronica Chindriș, Superioara Mănăstirii „Sf. Maria” din Baia Mare, de un grup de Surori Baziliene venite din comunitățile Provinciei. La aceste zile de rugăciune și sărbătoare a participat un număr mare de pelerini care s-au unit în rugăciune pentru a o cinsti pe Preasfânta Fecioară Maria și pentru a-l preamări pe Dumnezeu.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de PS Vasile împreună cu un sobor de preoți. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul a menționat că „Maica Domnului ne însoțește mereu și în măsura în care ne recunoaștem fiii lacrimilor ei, în acea măsură ni se deschide inima spre misterul iubirii lui Dumnezeu. Pelerinajul nostru începe din sufletul nostru, de acolo de unde începe comuniunea cu Dumnezeu. În profunzimea sufletului nostru putem mereu să spunem DA lui Dumnezeu și promisiunea Lui se va îndeplini cu fiecare dintre noi”.

La finalul celebrării liturgice, M. Veridiana a vorbit despre aniversarea a 70 de ani de la centralizarea Surorilor Baziliene în Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare, un ordin de drept pontifical, cu o conducere generală la Roma, urmând toate aceleași Constituții. Cu această ocazie, a fost expusă stema Ordinului Bazilian și M. Veridiana a explicat simbolul acesteia. Apoi, a făcut un scurt istoric al afilierii Surorilor din România la Ordinul Bazilian, plecând de la momentul fondării Comunității până la aderarea la Ordin în anul 1989. M. Veridiana a mulțumit, în numele tuturor surorilor, Preasfințitului Vasile pentru participarea la hramul Mănăstirii, pentru susținere și colaborare. De asemenea a mulțumit, preoților prezenți, binefăcătorilor și colaboratorilor, care au ajutat Surorile la organizare și credincioșilor veniți în număr mare la pelerinaj.

Mulțumim Bunului Dumnezeu prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria pentru aceste zile de har și binecuvântare.