Publicat la: 23 octombrie 2022Secțiuni: Știri0 comentarii

În zilele de 22-23 octombrie 2022, Surorile Ordinului Sfântul Vasile cel Mare din România s-au întâlnit la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, pentru e dedica două zile formării permanente.

Sâmbătă, 22 octombrie, Surorile au avut bucuria de a fi călăuzite în drumul formării de Preasfinția Sa Vasile Bizău – Episcop de Maramureș, care a propus ca temă documentul: „A porni din nou de la Cristos: o angajare reînnoită a vieții consacrate în cel de-al treilea mileniu”.

Plecând de la acest document, Preasfinția Sa a propus surorilor o reflecție asupra actualizării stilului de viață în Cristos. Viața consacrată, în care se succed și se remarcă în mod continuu forme mereu noi, este deja în ea însăși o expresie elocventă a prezenței lui Cristos, ca o evanghelie ce se derulează de-a lungul secolelor. Ea apare, ca o prelungire în istorie a unei prezențe speciale a Domnului înviat. Viața consacrată se dezvoltă în simplitatea vieții de fiecare zi, maturizându-se progresiv pentru a deveni vestirea unui stil de viață diferit de cel al lumii și al culturii dominante. Prin stilul de viață și prin căutarea absolutului, viața consacrată sugerează oarecum o terapie spirituală pentru relele din timpul nostru. De aceea, în inima Bisericii, ea reprezintă o binecuvântare și un motiv de speranță pentru viața umană și pentru viața eclezială. Cu cât persoanele consacrate se conformează la Cristos, cu atât îl fac prezent și activ în istorie spre mântuirea oamenilor. Ne-am oprit și asupra dificultăților și întrebărilor cu care se confruntă astăzi viața consacrată, care pot să ducă la un nou kairós, la un timp de har. De obicei, în dificultăți se ascunde o adevărată chemare a Spiritului Sfânt ca să redescoperim bogățiile și potențialitățile vieții consacrate.

Surorile au discutat în grupuri pe marginea materialului prezentat, exprimându-și reflecțiile și opiniile personale, iar la sfârșit grupurile s-au reunit în plen pentru a pune în comun aspectele semnificative care au reieșit din împărtășirea pe grupuri. Ziua a început cu rugăciunea Utreniei și celebrarea Sfintei Liturghii și a fost încheiată cu rugăciunea Vecerniei.

Ne-am bucurat de prezența Preasfințitului Vasile și duminică la celebrarea Sfintei Liturghii, când am continuat aprofundarea cuvântului lui Dumnezeu prin lecturile biblice ale duminicii. Au fost două zile de har și comuniune, încheiate în bucuria trimiterii în misiune (fiind duminica dedicată Misiunilor) de a merge și a spune cât bine ne-a făcut nouă Domnul.